Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2012

ΠΟΡΤΑΡΙΑ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΓΚΡΑΣ ( ΕΙΣΑΓΩΓΗ) (1)


ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΓΚΡΑΣ 

ΠΟΡΤΑΡΙΑ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ο Δήμος Πορταριάς έχει να επιδείξει ένα μεγάλο αριθμό εκδόσεως βιβλίων που σχετίζονται με την Ιστορία και την Παράδοση του Τόπου. Από τα «Παραμύθια του παπ’ Αντώνη» ως την «Επισκοπή» μεσολαβούν μια  σειρά από βιβλία που έχουν σχέση με όλα τα δημοτικά διαμερίσματα. Η «Άλλη Μεριά» του αείμνηστου Θανάση Ζέρβα και οι «Σταγιάτες» του κ. Θανάση Κολέτσου ξεχωρίζουν ως περισσότερο σύνθετες δουλειές – αποπειρώνται, και εν πολλοίς επιτυγχάνουν, μια συνοπτική καταγραφή της Ιστορίας των χωριών.
Παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες που είχαν γίνει έλειπε μια παρόμοια δουλειά για την έδρα του Δήμου, την Πορταριά. Οι άνθρωποι που είχαν το μεράκι και το χρόνο, οι μακαρίτες Γιώργος Τσιμπανούλης και Γ. Κορώνης βρήκαν, υποθέτω, ανυπέρβλητες δυσκολίες, λόγω της έλλειψης ενός ταξινομημένου αρχείου της Πορταριάς. Αρκετά κοινοτικά βιβλία είχαν καεί στον εμπρησμό του χωριού από τους Γερμανούς, ενώ στα λυτά έγγραφα δεν δόθηκε η σημασία που έπρεπε – ορισμένα εξ’ αυτών υπήρξαν πολυτιμότατα βοηθήματα.
Τα χειρόγραφα όμως του Γιώργου Τσιμπανούλη – κυρίως όσα αναφέρονται σε προσωπικές του αναμνήσεις – χρησιμοποιήθηκαν στα κεφάλαια του Μεσοπολέμου και της Εκπαίδευσης.
Το βιβλίο «Από την Άνω Δρυανούβαινα στην Πορταριά» φιλοδοξεί να περιλάβει ό,τι σημαντικό έχει γραφτεί για την Πορταριά. Εκτός των ενσωματωμένων κειμένων πολλά δημοσιεύματα από εφημερίδες και βιβλία, διαφόρων συγγραφέων, παρατίθενται στο τρίτο μέρος, το Επίμετρο.
Τα άλλα δύο μέρη του βιβλίου ονομάσαμε: Κοινοτικός Βίος και των Επιφανών.
Η Ιστορία της Πορταριάς αρχίζει από τους υστερομεσαιωνικούς χρόνους (αυτό που άκριτα οι ιστορικοί μας ονομάζουν υστεροβυζαντινή εποχή) και τελειώνει με την δημιουργία του Δήμου Πορταριάς το 1998.

Γιάννης Τσίγκρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου