Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

ΠΟΡΤΑΡΙΑ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΓΚΡΑΣ 9 (10)


9. ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ 3ης ΧΙΛΙΕΤΙΑΣ 


Η Πορταριά σήμερα είναι η έδρα του ομώνυμου Δήμου, ο οποίος περιλαμβάνει επίσης τα Δημοτικά Διαμερίσματα της Άλλης Μεριάς, του Κατηχωρίου και των Σταγιατών.
Ολόκληρος ο Δήμος έχει έκταση 23.136 τετραγωνικά χιλιόμετρα που αντιπροσωπεύει το 0,80 % της συνολικής έκτασης του Νομού Μαγνησίας. Η μορφολογία του εδάφους του Δήμου είναι κατά το μεγαλύτερο ποσοστό (74,17 %) ορεινή (Πορταριά, Κατηχώρι, Σταγιάτες) και τα ένα μικρό ποσοστό (25,83 %) ημιορεινή (Άλλη Μεριά)[1].
Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή ο πληθυσμός του Δήμου ξεπερνά τους 3.000 κατοίκους. Τα μεγαλύτερα Δημοτικά Διαμερίσματα είναι η Πορταριά και η Άλλη Μεριά και ακολουθούν το Κατηχώρι και οι Σταγιάτες. Σε περίπτωση βέβαια τουριστικής αιχμής ο πληθυσμός ανέρχεται σε 4.000 περίπου κατοίκους. Κατά την χειμερινή περίοδο η τουριστική κίνηση είναι μεγαλύτερη στην έδρα του Δήμου και το Κατηχώρι, ενώ κατά τους θερινούς μήνες παρουσιάζεται αύξηση στα υπόλοιπα Δημοτικά Διαμερίσματα.
Στο Δήμο Πορταριάς λειτουργούν περισσότεροι από 20 ξενώνες και ξενοδοχεία  με περισσότερες από 1.000 κλίνες. Απασχολούνται 80 περίπου εργαζόμενοι. Υπάρχουν επίσης πολλά τουριστικά καταλύματα (ενοικιαζόμενα δωμάτια).
Εκτός από τον Τουρισμό οι κάτοικοι του Δήμου ασχολούνται και με την Γεωργία.
Το μεγαλύτερο μέρος της καλλιεργούμενης γης καλύπτουν οι δενδρώδεις καλλιέργειες. Η σημαντικότερη εξ αυτών είναι η ελιά. Υπάρχουν επίσης αμυγδαλεώνες και λαχανόκηποι.

 

Σύλλογοι - συνεταιρισμοί - γιορτές

Εκτός από τους Γεωργικούς Συνεταιρισμούς Πορταριάς και Κατηχωρίου μεγάλη δραστηριότητα έχουν οι συνεταιρισμένες από το 1998 γυναίκες της Πορταριάς, οι οποίες προσφέρουν, σε δύο εκθετήρια που λειτουργούν στην Πορταριά, παραδοσιακά γλυκά και, μέσω κέτεριγκ, παραδοσιακούς μεζέδες. Παρασκευάζουν επίσης στα δυο εργαστήρια τους πηλιορείτικες χυλοπίτες.
Παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου, εκτός από τον Αθλητικό - Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου, έχουν οι εξής Πολιτιστικοί - Εξωραϊστικοί Σύλλογοι : «Χείρων Κένταυρος» Κατηχωρίου, «Πολιτιστικός Σύλλογος» Άλλης Μεριάς, «Άγιος Σεραφείμ» Σταγιατών.
Σημαντικότερες εκδηλώσεις του καλοκαιριού είναι ο Πηλιορείτικος Γάμος, με παρουσίαση σε μικρές δραματικές εικόνες, του Γάμου, όπως τον βίωνε για αιώνες ολόκληρο  το χωριό. Επίσης τα δύο Φεστιβάλ Χορού (Διεθνές και Παιδικό) στην Κεντρική Πλατεία Πορταριάς. Τέλος σημαντική είναι η αναβίωση, μέσα από τοπικά πανηγύρια, των παραδόσεων των άλλων Δημοτικών Διαμερισμάτων και η παρουσίαση των τοπικών προϊόντων. Έτσι έχουμε «Γιορτή Λουλουδιών» στην Άλλη Μεριά, «Γιορτή Λουκάνικου» στους Σταγιάτες, «Γιορτή Τσίπουρου» στο Κατηχώρι.

Τα σχολεία

Στο Δήμο Πορταριάς λειτουργούν δύο ολοήμερα Νηπιαγωγεία (Πορταριά, Άλλη Μεριά), ένας Παιδικός Σταθμός (Κατηχώρι), ένας Βρεφονηπιακός Σταθμός (Άλλη Μεριά) και Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Πορταριά).

Επίσης λειτουργούν το Πειραματικό Ολοήμερο Σχολείο «Ν.Τσοποτός», ένα εκ των 28 Πειραματικών Σχολείων σ’ όλη την Ελλάδα, το μοναδικό στη Μαγνησία. Έχει 120 μαθητές, 22 εργαζομένους εκπαιδευτικούς, 10 εργαστήρια. Εκδίδει δικό του περιοδικό, λειτουργεί βιβλιοθήκη και οργανώνει σημαντικές εκδηλώσεις όπως το ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο Πληροφορικής. Το Πειραματικό Σχολείο Πορταριάς στεγάζεται σε δύο διώροφα οικήματα. Ολοήμερο είναι και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Άλλης Μεριάς. Το Σχολείο πρωτολειτούργησε ως ολοήμερο με έξοδα του Δήμου.

Στο Δημοτικό Διαμέρισμα Άλλης Μεριάς υπάρχει μεγάλος Βρεφονηπιακός Σταθμός σε τριώροφο κτίριο, ενώ στο Κατηχώρι λειτουργεί Παιδικός Σταθμός, ο οποίος πρόσφατα επεκτάθηκε λόγω της προτίμησής του από κατοίκους ολόκληρης της περιοχής.

Παράλληλα λειτουργεί στην Πορταριά το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών. Μέσα στα πέντε χρόνια λειτουργίας που κλείνει έχει να παρουσιάσει πλούσια δράση. Τα περίπου τριάντα ενεργά μέλη (παιδιά ηλικίας 6-12 χρόνων) περνούν δημιουργικά τις ελεύθερες ώρες τους στα εικαστικά εργαστήρια, στα τμήματα χορού και θεάτρου, θεατρικού παιχνιδιού και μουσικοκινητικής και στο τμήμα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Κ.Δ.Α.Π.

Μουσεία

Στην Πορταριά λειτουργεί μουσειακή έκθεση φωτογραφιών, εγγράφων και μικροαντικειμένων που παρουσιάζουν την ιστορία του τόπου. Υπάρχει επίσης στο ίδιο κτίριο (Μουσείο Πορταριάς) η μόνιμη έκθεση της Ζωγράφου Χρυσούλας Ζώγια. Στον όροφο  δημιουργείται το εσωτερικό αιγυπτιακού σπιτιού.
Επισκέψιμο είναι στο Κατηχώρι το Παραδοσιακό Ελαιοτριβείο του Δήμου (πρώην ελαιοτριβείο Χατζηγιάννη) όπου προβάλλεται βίντεο, σχετικό με τον τρόπο λειτουργίας του ως τα μέσα του 20ου αιώνα.
Απέναντι ακριβώς δημιουργείται το Εκθετήριο Αγροτικής Οικονομίας όπου, στο μέλλον, θα εκτεθούν παλιά εργαλεία, αντικείμενα και φωτογραφίες που έχουν σχέση με την αγροτική ζωή του τόπου στον τελευταίο ενάμιση αιώνα.

Στο Δήμο Πορταριάς επίσης υπάρχει Αστυνομικό Τμήμα, Ταχυδρομείο, Τραπεζική Θυρίδα και μια αγορά προσανατολισμένη κυρίως στην εξυπηρέτηση των χιλιάδων τουριστών.


[1] Πήραμε τα στοιχεία απ’ την εργασία «Δήμος Πορταριάς – Αναπτυξιακό Προφίλ» που υπογράφεται από τις κ.κ. Χριστίνα Γιαννιού, Ιουλία Γκισάκη, Ευσταθία Λαγού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου